dijous, 8 de desembre del 2011

Els mapes conceptuals

Dilluns 5 de Desembre, a classe de GTIC, com sempre vam aprendre a utlitzar nous programes, els quals són molt útils en la nostra professió i carrera de mestres.

Una de les coses que vam aprendre a fer va ser, mapes conceptuals. Jo personalment n'havia fet en cursos anteriors però mai de manera tecnològia i mitjançant un programa informàtic.
El programa que vam utilitzar per fer-lo va ser CMapTools, un programa gratuït creat per l'Institute for Human and Machine Cognition. Aquest és un dels programes més coneguts per fer aquesta tasca i els permet fer d'una manera més eficient.








Crear un mapa conceptual ens ajuda a organitzar els nostres coneixements i també a ampliar-los sobre un tema.

 Per crear un bon mapa conceptual i útil , cal passar per diferents fases:

1.  Has de fer una selecció i jerarquització de conceptes, és a dir, fer una llista i ordenar-la.
2. Has de fer una reflexió sobre la relació de cada concepte amb tots els altres, és a dir,  cercar els connectors. Sempre ha d'haver un connector, no pot quedar res penjat ni sense relacionar.
3.  Has d'intetar que tingui una representació gràfica adequada. El dibuix del mapa ha de ser clar, coherent i entenedo. 

Així doncs, és un procés que facilita un aprenentatge signitficatiu, el qual ens ajuda a intergrar nous coneixements en els nostres esquemes mentals. 

Vaig trobar molt interessant aquest programa per crear mapes conceptuals. Al començament el vaig trobar una mica dificil, ja que l'estructura no em quedava gens entenedora i clara, sinó que era un embolic. Veia molt complicat el fet d'enllaçar tots els mots amb un connector lògic sense creuar-se amb altres línies. Un cop vaig familiaritzar-me amb el programa em va agardar molt.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada