diumenge, 27 de novembre del 2011

El Prezi


Dilluns 21 de Novembre a la classe de GTIC vam aprendre a utilitzar el prezi. Aquest és un programa molt interessant i eficaç per dur a terme presentacions de fotografies i també hi pots introduir videos.
 
Cracterístiques del prezi:

  • No hi ha diapositives
  • És un entorn On-line. Pot ser públic, privat i compartit.
  • Treballa en flash.
  • En Prezi tenim un gran espai de treball sense divisions.
  • Les divisions les fem amb frames.
  • És un entorn multimèdia i podem disposar els elements a qualsevol lloc de l'espai.
  • Permet representar els continguts a través de metàfores visuals
  • És de funcionament senzill
  • Solament podem canviar la plantilla però no el tipus de lletra o el fons.
  • L'ordre el podem definir a través d'un path lliurement.
  • Els moviments de pantalla del Prezi utilitzen intensivament el zoom dotant-los de gran dinamisme.
  • Possibilitats de compartir les creacions. 

 


    dilluns, 14 de novembre del 2011

    Documentar, una nova mirada




    Resum del llibre


    Documentar, una nova mirada, aquest va ser l'últim llibre que vam llegir de seminari. Aquest forma part de la Xarxa territorial d'Educació Infantil a Catalunya de 0 als 6 anys.

    Aquesta Xarxa Territorial ha dut a terme un debat ampli sobre les múltiples possibilitats o utilitats que ofereix la documentació, sobre les idees que cadascú tenia, sobre les experiències realitzades, sobre els dubtes que la mateixa voluntat de documentar podria generar, entre d'altres coses.

    Aquest procés de documentar és complicat ja que arribar a captar una imatge interessant mentre es treballa amb els infants no és senzill.

    El setembre de 2006 en la Xarxa Territorial d'Educació Infantil de Catalunya es va prendre l'acord de treballar sobre la documentació a l'escola bressol i el parvulari. Molts mestres catalans feia temps que documentaven.


    Documentar:

    - Documentar no és reproduir "cromets", imatges sempre agradables de nens i nenes bufons que fan moneries, ni és un seguit d'imatges de criatures boniques o que senzillament fan bonic, sinó que documentar, per a les mestres que han participat al debat de la xarxa, és molt més seriós tant des del punt de vista pedagògic com social i polític.

    - Documentar és una pràctica inherent a la pedagogia que es construeix a partir de la realitat, a aquella que dóna valor i es sorprèn de com aprenen els infants i de les descobertes que fan cada dia.

    - Documentar és recollir allò que passa en un grup d'infants i, per tant, és comprensible que des de sempre hi ha hagut mestres i pedagogs que han recollit i documentat el que feien els infants.

    -Documentar és una oportunitat per poder donar visibilitat a la imatge d'infant, d'adult i d'educació, que es construeix en una realitat determinada.


    Documentació:

    - Meritxell Bonàs destaca: " La documentació és una eina imprescindible per seguir l'afany dels infants per conèixer i entendre. Fa visible la seva activitat i permet reflexionar-hi, millorar la feina de cada dia, ordenar el pensament".

    - La documentació fa visible la trama de relacions cauals que es produeixen, potser en un instant fugaç, potser al llarg d'un curs, dins de l'escola. Permet mostrar-ho a fora, establir un diàleg amb les famílies i aprofundir el sentit de comunitat.

    La documentació és un camí que tot just s'ha iniciat...


    Malaguzzi recora: "Les mestres són com exploradors que utilitzen brúixoles i mapes. I com els exploradors saben on és la meta. "Saben quines són les metes, però saben que les metes canvien cada any, perquè el terreny, el clima, les estacions i els infants són diferents."

    Així doncs un /a mestre/a hauria de:

    - Hauria de ser curiós.
    - Han de ser actius, dinàmics i creatius.
    - Ha de ser responsable.
    - Ha de conèixer als infants i interessar-se per ells.
    - Escoltar les demandes dels infants.
    - Saber treballar en quip.
    - Donar llibertat a l'infant en tot moment.
    - Observar i escoltar a l'infant.

    Aquest ha sigut un llibre molt interessant de llegir. Trobo que les imatges, les explicacions i els casos estan molt bé. És un llibre molt entretingut i per això el recomano. 






    Descripció d'una companya de classe



    NOVES AMISTATS




    Ho recordo encara com si fos ahir. Recordo que aquell moment va fer minvar les meves pors dels primers dies. Aquell moment va ser especial, vaig conèixer a la Judit Montes, una noia de Cubelles.

    La Judit si, una noia de divuit anys, fresca com una rosa i en plena joventut. D'una estatura mitjana, cabells foscos i llargs, molt ben pentinats. Una cara molt maca amb unes faccions ben dibuixades. Té els ulls verds com la gespa ben cuidada i les dents blanques i ben conservades.

    La Judit si, una noia en plena joventut però amb un toc infantil. La caracteritza aquella innocència, aquelles coses que l'evoquen a la infantesa com les papallones, el ser presumida, el món de color rosa... coses que no s'han oblidar mai, però sense deixar enrere la responsabilitat, la sinceritat, la creativitat, la paciència... adjectius que la defineixen dia a dia.

    És una persona lluitadora, tot el que vol ho acaba aconseguint encara que li costi suors i llàgrimes... la Judit si, una noia de dalt a baix!.

    diumenge, 6 de novembre del 2011

    ELS VALORS DE L'ESPORT: podem educar als més petits a través de l'esport?

    Dijous 3 de Novembre, a seminari, vam comentar l'activitat "els valors de l'esport". Vam haver de veure un vídeo sobre el futbol aquí a Espanya, nens que juguen partits els dissabtes, aficionats que segueixen el seu equip allà on juguin, arbitres, problemes que suposen els partits, violencia, és a dir, tot el que envolta al món del futbol.

     El vídeo es pot veure a la pàgina web del programa "Comando actualidad" a televisió espanyola.

    Un cop vist aquest vídeo treiem les segúents conclusions:

    - És l'esport rei a tot el món.
    - És un esport que genera molta competitivitat i no tan sols els jugadors que en aquell moment estan jugant sinó dels seguidors que estan al camp veient el partit o a acasa seva.
    - Per als més petits jugar a futbol hauria de ser diversió, entreteniment, una manera de socialitzar-se, etc...No com una professió.
    - Els pares sempre volen que l'equip del seu fill guanyi o que el seu fill marqui un gol, si no és així és quan comencen les discusions, les amenaçes, etc...
    - Genera molta violència i no nómés verbal sinó també física.
    - En molts partits han de tenir seguretat o venir la policia per aturar les discussions entre els pares o la dels pares amb l'arbitre.
    - S'han d'ensenyar un valors completament diferents als infants pel que fa al futbol.
    - Suposa molts diners i moltes despeses per als seguidors d'aquest espot, ja que van a tots els partits, tenen l'equipació sencera ia costumen a tenir molts objeces amb l'escut els colors del seu equip.
    - Un cop vista la imatge del jove Hooligan del Feyenoord, sento pena, ja  que està fent el que veu a la nostra societat i sobretot a la seva família . Els infants es donen compte molt ràpidament del que succeeix al seu voltant, i si estan veient un partit de futbol amb la seva família i tots es posen a cridar i a insultar als jugadors, als arbitres, etc..ells també ho faran. El que els pares no poden pretendre és comportar-se d'aquesta manera tan poc apropiada i després que els seus fills no ho facin.
    - Socialment se li dóna massa importància i això es transmet als infants. No està malament que que a un nen/a li pugui agradar el futbol però s'ha de deixar a un costat la violència ja sigui verbal o física i donar-li un altre sentit a aquest espot com ara diversió, entreteniment i salut.
    - Socialment perdre està mal vist i guanyar és el millor que et pot passar.La cosa canviaria si s'entengués la competició des d'un paradigma alternatiu "jo contra jo mateix/a". Vist d'aquesta manera canvia molt ja que estem parlant d'una superació pròpia, no comprant-se amb ningú altre. Les coses les fariem per a nosaltres  mateixos/es no perquè un altre també ho fa o perquè l'altre/a ho farà millor, sinó perquè t'interessa personalment, és a dir, la pròpia superació.



    dimarts, 1 de novembre del 2011

    ENTORN SONOR

    El dijous 27 d'octubre vam exposar a seminari el treball sobre l'entorn sonor. Aquest consistia en apuntar en un full tots els sons que escoltessis des de que t'aixecaves de bon matí fins arribar a la facultat.

    Un cop recopilats tots els sons, els quals eren infinits i molt repetitius, havíem de destacar aquells agradables i els desagradables. La majoria de sons del carrer i els repetitius com els cotxes, les motos, els trens, les conversacions de la gent, etc...eren els desagradables, en canvi, els sons dels ocellets i altres més relaxants eren els que consideravem més agradables.

    Va ser una activitat interessant ja que no acostumem a analitzar els sons o sorolls que escoltem dia a dia i menys intentar escoltar diferents sons alhora. Ho recoman-ho!

    BLOC O WIKI?

    DIFERÈNCIES:

    BLOC:

    - El contingut és estàtic.
    - Les entrades són editables.
    - Les entrades són independents. Els textos són autònoms.
    - Les noves entrades substitueixen a l'anterior.
    - L'ordre és cronològic. Les entrades són en un ordre invers.
    - A cada entrada hi surt la data de publicació.
    - S'estableix una interacció externa amb els visitants a través dels comentaris( mode discussió).
    - Els blocs tenen opció d'activar o desactivar l'opció dels comentaris.
    - Si el bloc és actiu s'interactua a través de comentaris.
    - Es creen petites comunitats de bloggers.
    - Es creen fils de discussió.


    WIKI:

    - El contingut és dinàmic.
    - S'estructura per pàgines.
    - El contingut està en constant revisió i actualització.
    - Aquest es va enriquint amb noves aportacions.
    - Són més intemporals.
    - Les pàgines s'editen i es revisen en funció dels continguts.
    - La data de publicació es pot consultar a l'historial de les pàgines.
    - S'estableix una teracció interna entre usuaris editors ( mode document).
    - La relació entre els memebrs de la comunitat es produeix en les tasques d'edició.
    - És un espai de coneixement compartit. Els usuaris i editors fan les seves aportacions i les posen a disposició dels altres.

     A continuació podreu observar un vídeo sobre els Blocs o els Wikis:

    Blocs o Wikis?

    DESCRIPCIÓ D'UNA IMATGE

    GUIÓ
    Introducció:

    Aquesta és la imatge que vaig seleccionar per fer la decripció que ens van manar a seminari. En un primer moment tenia la idea de buscar imatges amb platges paradisíaques on aparegués el mar, el sol quan surt, etc.. però al final em va venir a la memòria una fotografia que vaig fer a l'estiu amb les amigues en una platja de València on també aparèixen alguns dels elements citats anteriorment.

    Característiques de les formes representades i les relacions entre elles:

    Pel que fa a les formes de la fotografia i els elements que hi surten, es pot dir que hi predominen unes formes rectes, horitzontals com és la sorra de la platja, el mar, el cel..El sol es troba en el centre de la fotografia com també la figura humana fent un salt en vertical. Es pot observar els colors pròpis quan surt el sol.

    Sensacions i/o emocions experimentades en observar la imatge:

    Aquesta imatge em porta molt bons records ja que van ser unes vacances de l'any passat perfectes.La temporada de vacances és molt desitjada per tothom per tant tot el que facis a les vacances et transmetrà emocions i records positius. Només veure la fotografia sento tranquil·litat, llibertat, alegria, independència, entre moltes altres emocions.

    Intenció comunicativa:

    Aquesta fotografia no la vam fer amb cap intenció comunicativa com per exemple ho podria fer un fotògraf professional, sinó que ho vam fer per divertir-nos. Si aquesta imatge no l'hagués vist mai em transmetria les mateixes sensacions que he enumerat anteriorment.

    Conclusió:

    No ha sigut una imatge complicada de descriure ja que he tingut molt present el moment  vam fer la fotografia, la època que era, els records positius, cap emoció negativa, etc... Aquesta imatge l'he titulat "El començament d'un nou dia".